• Stran Milosv.net
  • Stran Milosv.net
  • Stran Milosv.net
  • Stran Milosv.net
  • Stran Milosv.net
  • Stran Milosv.net
Domov arrow Novice arrow Zadnje novice arrow S psom na dopustu
S psom na dopustu PDF Natisni E-pošta

Poletja in dopusta se veselijo tudi naši štirinožni prijatelji, saj dobro opazijo, da imamo poleti zanje več časa. Toda poleti in med dopustom preži na psa veliko nevarnosti: toplotni udar, okužba s "srčnimi glistami" (dirofilarija), kačji ugriz, piki insektov, travna resa, prebavne težave, poškodbe..., veliko nevarnosti pa je tudi za nas, ljudi. S seboj obvezno vzemite prvo pomoč. na_dopustu.jpg
Pasja omarica za prvo pomoč naj vsebuje vsaj:
- 10 sterilnih gaz velikosti 5x 5 cm
-   2 povoja
-   sanitetna vata (cik cak vata )

-   3 cm širok leukoplast
-  1 dcl klorheksidinskega razkužila
-  škarje, medicinsko oglje5 dag suhih borovnic
-  zdravilo za prevencijo dirofilarioze (posvet z veterinarjem!)
-  učinkovito sredstvo proti bolham (posvet z veterinarjem!)
Več si preberite v nadaljevanju ...


Za lastnike psov je poletje tudi čas večne dileme -vzeti štirinožnega prijatelja s seboj na dopust ali ga pustiti doma. Potovanje s psom namreč ni tako preprosto. Medtem ko so v nekaterih državah Evropske unije, predvsem v Avstriji, Italiji, Franciji, Nemčiji in na Nizozemskem, štirinožcem (razen nekaterih pasem, ki so v teh državah prepovedane) izredno naklonjeni, jih, denimo, pri naših južnih sosedih v večini obmorskih krajev ne vidijo radi, Slovenija pa postaja za dopust lastnikov psov vse bolj odprta.

 

Pri naših severnih sosedih, Avstrijcih, je oddih s psom ali mačko dovoljen v skoraj vseh hotelih in apartmajih v turističnih krajih. Tudi v gostilnah težav s tem, da svojega ljubljenca ne bi smeli imeti ob sebi,ne boste imeli. Prav tako v večini trgovin, še zlasti v nakupovalnih centrih, etikete "kužkom vstop prepovedan" ne boste opazili. Prej nasprotno v trgovskih centrih je najti celo posebna mesta s posodicami s hrano in vodo za pse v lokalih pa bo osebje samo poskrbelo, da se bo vaš ljubljenec, medtem ko boste vi srebali kavo, osvežil z vodo. Seveda pa mora biti ljubljenec ves čas pohajkovanja po trgovini na povodcu, pri več· jih pasmah pa je priporočljiva tudi uporaba nagobčnika. Edina prepoved vstopa za pse je v trgovine z živili in na območja, kjer so vrtci in šole, prav tako so kužkom ne dostopna nekatera avstrijska javna kopališča, kjer je veliko otrok. V nekaterih državah Evropske unije, denimo v Franciji, zahtevajo od lastnika psa, ki želi, da ga ta spremlja na potovanju, dokaz,daje žival opravila šolanje. Prav tako je v večini držav EU prepovedan vstop nekaterim pasmam, predvsem agresivnejšim, v Nemčiji je, denimo na seznamu prepovedanih ali nezaželenih kar 47 pasem.

DOPUST ZA PSA PO 10 DO 15 EVROV NA DAN

V Sloveniji psi sicer še ne smejo z lastniki po nakupih v trgovske centre, je pa nekaj izjem, večinoma tujih trgovin, kjer so štirinožcem naklonjeni. Tudi v nekaterih gostiščih vstop psom ni dovoljen, razen če hrano strežejo na prostem, na vrtu ali terasi. Večina gostilničarjev se izgovarja na težave, ki jih zaradi psov v lokalu utegnejo imeti s sanitarno inšpekcijo, čeprav v Sloveniji zakona, ki bi prisotnost psov v gostiščih dosledno prepovedoval, ni. Torej je veliko odvisno predvsem od tega ali ima lastnik lokala rad živali ali pač ne. Kaj pa slovenski hoteli? Tukaj je v primerjavi z nekaj leti nazaj opaziti velik korak naprej. Predvsem hoteli ob slovenskem morju sprejemajo pse, večinoma manjših pasem, tudi lastniki apartmajev dovoljujejo lastnikom, da jih na oddihu spremlja njihov hišni ljubljenec. Podobno je tudi v nekaterih drugih hotelih in apartmajih v slovenskih turističnih krajih. Povsem drugačna je slika na Hrvaškem, kjer utegnejo imeti lastniki psov precejšnje težave. Hotele, kjer je bivanje psov dovoljeno, je mogoče prešteti na prste ene roke, apartmajev je sicer več, a to,da obstaja možnost dopustovanja s psom, še ne pomeni, da ne boste meli težav v okolju, kjer boste bivali. Po izkušnjah sodeč so psom še najbolj naklonjeni na hrvaških otokih. Največ težav utegnete imeti, če vas bo štirinožec spremljal na plažo, kjer psi, kot trdijo nekateri na Hrvaškem, nimajo kaj iskati. Preden torej začnete načrtovati počitnice in izberete kraj ter nastanitev, se pozanimajte, ali ste v turističnem naselju, hotelu, apartmaju ali kampu, kamor se odpravljate, sploh dobrodošli z vašim štirinožnim prijateljem. Bivanje psa v hotelu ali apartmaju se tudi plača v Avstriji in Italiji od šest do enajst evrov na dan, prav toliko boste plačali za dopust vašega ljubljenca pri nas, medtem ko se cene pri naših južnih sosedih od pet do devet evrov na dan. 

UPOŠTEVAJTE PRAVILA

V večini turističnih krajev veljajo za štirinožce določena pravila. Ko prispete na cilj, se pri recepciji najprej pozanimajte, kakšna so pravila za pse in jih tudi upoštevajte. Pozorni bodite predvsem na sprehajanje psa, ki mora biti na povodcu in iztrebljanje, pri čemer velja pravilo, da mora lastnik iztrebke pobrati in odvreči v smeti. V turističnih naseljih, kjer je dovoljeno imeti psa, so po navadi smetnjaki z vrečkami za iztrebke. Tudi mesta za kopanje psa niso povsod, najmanj bo pes v nadlego drugim turistom na manj obiskanih plažah. Na nekatere hotelske plaže v Sloveniji in na Hrvaškem je vstop s psom celo prepovedan, za kršitelje pa so predvidene denarne kazni. Pred odhodom na dopust preverite, ali ima vaš pes vsa potrebna cepljenja, ki morajo biti vpisana v modri potni list. Hrvaški carinski predpisi so usklajeni s standardi držav Evropske unije. Hišni ljubimci (psi, mačke in živali iz družine kun) v spremstvu lastnika, ki potujejo skozi Hrvaško ali v njej začasno bivajo, morajo biti pred vstopom v državo označeni z mikročipom ali s čitljivo tetovirano številko, ki mora biti vpisana v mednarodni dokument (certifikat), izdan v skladu z veljavno zakonodajo Republike Hrvaške. Pri prvem cepljenju proti steklini, ki mora biti opravljeno pri treh mesecih starosti, morajo biti živali cepljene najmanj šest mesecev in ne več kot leto dni pred potovanjem, pri naknadnih (booster) cepljenjih pa ne več kot leto dni pred potovanjem.

MED VOŽNJO

Med vožnjo z avtomobilom lahko psi sedijo na zadnjih sedežih ali v zadnjem delu vozila s tremi vrati ali karavana. Majhne pse in psičke morate prevažati v posebnih košarah za pse. Najboljše so kletke ali plastične košare, ki jih lahko pripnete na sedež ali na dno vozila. Če pes potuje na sedežu, ga morate pritrditi z varovalnim pasom, ki se namesti na avtomobilske varnostne pasove. Ta pas pomaga preprečevati poškodbe pri psu in potnikih. Kaj pa, če potujemo z letalom? Če želite potovati z letalom, se pri letalski družbi pozanimaj te o pravilih glede prevoza psov. Psi potujejo v prostoru za tovor v posebej oblikovanih potovalnih košarah. Vedno pridite na letališče dovolj zgodaj, saj letalske družbe najprej poskrbijo za tovor. Na košari za potovanje mora biti znak, ki prikazuje, daje v košari žival, prav tako pa mora o znaka vsebovati podatke o lastniku psa. Če boste s psom potovali v tujino, se posvetujte z veterinarjem glede tega, katero cepljenje mora opraviti pes in kateri zdravstveni podatki so potrebni.

  Vir revija Taček

 
< Nazaj   Naprej >
Advertisement
Free Joomla Templates